Welkom to Karate&Kobudo Delft

Welkom op onze website! Wij zijn een club van Karate en Kobujutsu in Delft. We willen je graag op de hoogte houden van onze activiteiten en ook wat algemene informatie geven over Shito-ryu Karate en Ryukyu Kobujutsu. We hopen dat je deze site met veel plezier bezoekt.

Gonzalo Villarubia

Over ons:

Karate & Kobujutsu Delft is een gefocuste en ambitieuze Karate en Kobudo club (dojo) gevestigd in het hart van het historische centrum van Delft, Nederland. Wij verzorgen training in Shito-ryu Karate en RyuKyu Kobujutsu waarbij het doel is Karate & Kobudo te beoefenen met een groep enthousiaste leerlingen.

Gonzalo Villarubia Kobujutsu
Wij leggen bij de training de nadruk op zowel het aanleren van de basistechnieken door kihon (het tegelijkertijd uitvoeren van dezelfde techniek door een groep karateka’s en kobudoka’s) als op de kata’s (een kata is een formele reeks bewegingen die verschillende aanvals- en verdedigingstechnieken bevat, en is gebaseerd op een ideale gevechtssituatie); ook wordt er aandacht besteed aan het gevechtssysteem.

Karate & Shito-ryu Karate

Karate-do (de weg van de lege hand) is een gevechtskunst ontwikkeld op de Ryukyu eilanden (Okinawa) uit lokale gevechtstechnieken en het Chinese Kenpo. Het is een contactsport waarbij gebruik wordt gemaakt van stompen, schoppen, knie- en elleboogstoten en openhand-technieken. Grepen, houdgrepen, bewegingsbeperkingen, worpen en slagen tegen vitale delen worden in sommige stijlen ook getraind. Iemand die aan Karate doet wordt een karateka genoemd. Bij karate draait het om fysieke en mentale training en het vereist discipline van lichaam en geest. Goede coördinatie, geduld en uithoudingsvermogen zijn eveneens essentieel. “Do” is een toevoeging met verschillende betekenissen, waaronder: weg, pad, reis en route, en wordt gebruikt in verschillende krijgsvormen. Het geeft aan dat het niet alleen vechtsystemen zijn, maar dat ze ook spirituele elementen bevatten, als een complete discipline. In deze context kan je Do dus vertalen met “de weg van…” Voorbeelden zijn Aikido, Judo en Kendo. Karate-do is dus meer dan alleen de ‘lege hand-technieken’ het is ‘de weg van de lege hand’, lichaam én geest.

Shito-ryu Karate is een erg complete stijl geworden, gebaseerd op Syu/Ha/Ri – blijf trouw aan de basis, breng het in de praktijk, trek je terug – en leert gebruik te maken van geheime technieken in zowel de basis als de Kata en Bunkai Kumite. Shito Ryu Karate traint rond 70 katas!! uit Syuri-te, Tomari-te en Naha-te scholen (e.g. Shotokan Karate traint rond 25 Katas).

De grondlegger van Shito-Ryu Karate is Kenwa Mabuni (1889 – 1952), die afstamt van een beroemde Samurai-familie. Al jong begon hij zich te bekwamen in verschillende krijgskunsten en hij heeft les gehad van veel belangrijke grootmeesters. Na de middelbare school werd hij politieagent, maar hij bleef zoeken naar Kata en technieken die in de vergetelheid waren geraakt. Hij combineerde verschillende stijlen Karate met de traditionele Ryukyu-krijgskunsten en zo is Shito Ryu Karate ontstaan. Hierdoor is Shito Ryu Karate een erg complete stijl geworden, gebaseerd op Syu/Ha/Ri – blijf trouw aan de basis, breng het in de praktijk, trek je terug – en leert gebruik te maken van geheime technieken in zowel de basis als de Kata en Bunkai Kumite. De grondlegger Kenwa Mabuni heeft de nadruk gelegd op geestelijke ontwikkeling en het bereiken van een evenwichtige persoonlijkheid.