Dojo

Het doel van de Dojo is om met een groep enthousiaste leerlingen Shito-ryu Karate te beoefenen. Onze visie op Karate training legt de nadruk op traditioneel Karate door het trainen van kihon (techniek) en kata’s. Ook wordt er uitleg gegeven over het gevechtssysteem door de bunkais van de kata’s te oefenen evenals kuiten.

Gonzalo (zie foto) is in z’n vroege jeugd begonnen met Karate en heeft het sindsien ononderbroken beoefend. Gonzalo heeft Karate zwarte band 4e Dan bij de Nederlandse Krijgkunst Federatie. Toen hij acht was is hij door z’n vader geintroduceerd in de wereld van Goyu-ryu Karate met sensei Hentona. Later is hij overgestapt op Shito-Ryu Karate door Amalio Lasheras. Sindsdien traint hij bij meester Ishimi’s dojo in Madrid, waar hij zijn Karate techniek op het huidige (bescheiden) niveau heeft gebracht. Meester Ishimi (9 dan) is wereldwijd een voorbeeld voor Karate beoefenaars en zijn invloed op the ontwikkeling van Shito-Ryu is groot, rijk en voortdurend.

Naast Karate Gonzalo heeft zwarte bandKobujutsu (het gebruik Okinawaan eenvoudige boerenlandgereedschappen als wapen. het gebruik van eenvoudige boerenlandgereedschappen als wapen. en traint Filippijnse Eskrima (ook wel Kali of Arnis genoemd) die is de benaming voor de zeer complete Filippijnse gevechtskunst: stokken, messen (vooral verdedigingen tegen mes) en ongewapend.
Tevens, Gonzalo heeft hij zijn Bachelor in rechten.

De Lessen

Lessen worden gegeven aan leerlingen van tenminste 8-9 jaar. Jongere kinderen hebben over het algemeen nog niet de coordinatie die nodig is om de trainingen te kunnen meedoen. De lessen worden gegeven in de dojo op vrijdagavond vanaf 17.30 uur. Half Juli en heel Augustus is de dojo gesloten. De lessen worden gegeven in het Nederlands, Engels, Frans en Spaans.

De eerste les is gratis zodat nieuwkomers kunnen kijken of Karate is wat ze willen; de verwachting die wordt gewekt door Bruce Lee of Kung-Fu Panda is over het algemeen erg misleidend.

Dojo Etiquette

• Discipline is essentieel in elke Karateles en van de leerlingen wordt verwacht dat ze zich gedisciplineerd zullen gedragen
• Respecteer de dojo, de leerlingen en de trainer
• Regelmatig trainen is de sleutel tot succes in karate
• Goede hygiëne is zeer belangrijk
• Sieraden zijn niet toegestaan tijdens de lessen, zoals (teen)ringen, armbanden, horloges, kettingen, oorbellen of elke andere soort van lichaamspiercingen.

De banden

Wit: basis Kihon en Wazas + grove kennis van kata Pinan Shodan.
Geel: basis Kihon en Wazas + Pinan Shodan (+ yakosoku kumite)en Geki Sai DaiChi kata.
Oranje: basis Kihon en Wazas + Pinan Nidan + introductie Geki Sai DaiNi kata.
Groen: semi gevorderd Kihon en Wazas + Pinan Sandan + Geki Sai DaiNi + Yakosoku kumite Pinan Shodan and Nidan + basic kumite kennis.
Blauw: semi gevorderd Kihon + Pinan Yondan + Yakosoku kumite Pinan Shodan, Nidan en Sandan + Juroku kata.
Bruin: gevorderd Kihon + Pinan Godan + Kosokundai + Yakosoku kumite alle Pinan + Jion of Bassai Dai Katas .

Vanaf de groene band wordt het volgende geïntroduceerd:
* Ippon kumite – een staps sparring (zelfverdedigingsoefeningen)
* Sanbon kumite – (drie steps sparring).
* Kiso kumite – (gestructureerde sparring op basis van kata)
* Jiyu kumite – vrije sparring
* Shiai kumite – sport sparring

Vanaf de bruine band wordt het programma gevolgd dat door NFKi is opgesteld om de zwarte band en verder te verkrijgen.